Stop de tijd

‘Nou Petra, daar zitten we dan. Dit is de laatste vraag, jouw laatste kans op de hoofdprijs,’ zei de showhost van de populaire kennisquiz, de Wereldreis. Petra knikte zenuwachtig.
‘Gaat het nog een beetje?’ vroeg hij.
‘Het gaat wel,’ zei Petra.
‘Goed… Petra… Je kent de regels. Als je het goede antwoord geeft, dan win je de wereldreis aangeboden door Travel Advendo.’ De naam van het reisbureau verscheen onder in beeld. ‘Als je het foute antwoord geeft, dan ga je, helaas, met lege handen naar huis.’
Petra haalde nog eens diep adem.
‘Je hebt nog negen seconden over. Dat is niet veel,’ zei de showhost.
De finaliste wist dat ze voor een bijna onmogelijke opgave stond.
‘Petra, als je het antwoord niet weet, roep dan gewoon “Stop de tijd”, dan ga je in ieder geval naar huis met een exclusieve friteuse van La Cuisine d’Or.’ De beeldbuis werd even gevuld met een close-up van de betreffende friteuse.
‘Mag ik de regie vragen om het licht te dimmen.’
Het zaallicht concentreerde zich op Petra en de showhost. Spannende synthesizergeluiden zweefden door de ruimte.
‘Zodra ik de vraag stel gaat de tijd te lopen,’ zei de showhost langzaam, ‘luister goed naar mijn stem, Petra. Hier komt de laatste vraag:
‘Hoe bereken je het gemiddelde van twee variabelen?’
Alleen het tikken van de seconden klonk in de tv-studio. Petra keek naar boven.
‘Denk aan de tijd, Petra,’ zei de showhost zachtjes. ‘Als je het niet weet, roep dan “Stop de tijd”’. Het leek alsof de finaliste een black-out had. ‘Denk aan de tijd… Petra, denk aan de tijd! Nog twee seconden!!!’
‘Stop de tijd! Stop de tijd!’ riep Petra. De radeloosheid was van haar gezicht af te lezen.
Het licht in de tv-studio werd langzaam teruggebracht naar de normale sterkte. Petra begon haar hoofd al te schudden. Alle ogen waren gericht op de showhost en zijn finaliste. Na een paar seconden doorbrak hij de stilte:
‘Petra… Het is onmogelijk om het gemiddelde te berekenen van twee variabelen… behalve… als je de tijd stil zet… Petra! Je hebt het goede antwoord gegeven! JIJ… GAAT… OP… WERELDREIS!!!’
Het publiek veerde op en begon te juichen als een bezetene. Zilverkleurige snippers dwarrelden naar beneden, een opzwepend dansritme schalde door de tv-studio.
Petra kon het niet geloven. Ze ging voor de exclusieve friteuse van La Cuisine d’Or, maar ze won de hoofdprijs: de wereldreis aangeboden door Travel Advendo.
Het gebeurde gewoon.
Petra keek verontschuldigend en hield al nee-schuddend een hand op de borst. De showhost pakte de winnares bij de schouders en gaf haar drie kussen.
‘Zie je wel,’ zei hij, ‘het is allemaal niet zo moeilijk.’

Advertisements
This entry was posted in Korte verhalen, Puzzelen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s