Monsanto, het broertje van Tiësto

Neem bijvoorbeeld de maïssoort van Monsanto die ook ontkiemt in tijden van droogte. Harstikke tof voor de boeren rond de evenaar, zou je denken. De zadenproducent is jammer genoeg geen liefdadigheidsinstelling maar een commerciële onderneming. Een multinational welteverstaan. En het grote kenmerk van multinationals is dat ze grof geld verdienen over de rug van anderen. Nederlanders hebben deze manier van handelen zo ongeveer uitgevonden.
Onze voorouders noemden het een handelsmissie, maar stiekem drukten ze de lokale bevolking een geweer tegen de slaap waardoor ze een zacht prijsje betaalden voor specerijen en slaven. Het was een kwestie van leven of de dood. Als je die “keuze” kunt voorschotelen, dan kun je grof geld verdienen. De VOC was een multinational net als Monsanto, maar dan met huursoldaten in plaats van advocaten.

De vorige keer was het de textielfabriek in Bangladesh. Momenteel raast er een anti-Monsanto storm over het land. Aangezien de betreffende multinational niet helemaal zuiver op de graad is, lijkt me deze bewustwording een prima ontwikkeling. Niet dat het ergens toe leidt, maar het kan absoluut geen kwaad.
Vergelijk het met de winning van schaliegas. Je kunt protesteren tot je een ons weegt, vroeg of laat wordt de kwaliteit van ons drinkwater op het spel gezet om het volgende gat in de rijksbegroting te dichten. Geen zorgen daarover. Komt allemaal goed.
Het probleem is niet de ontembare expansiedrang van multinationals, maar het feit dat een redelijk salaris niet wordt beloond. Daarnaast denkt 95% van de bevolking dat Monsanto het broertje is van Tiësto, maar dat is weer een hele andere discussie, die er alles mee te maken heeft.

“Welk?”
“Monsanto.”
“O, het broertje van Tiësto.”
“Nee, die andere.”
“Wanny?”
“Ja… Wanny van Gils…” (en slaat zichzelf voor de harsens)

Laten we beginnen bij het begin:
Eerst was er niets… en toen was er, de aandelenbeurs. Het geweldige systeem dat wij Nederlanders hebben bedacht. Wij Nederlanders, het dappere volk van snoezige zeebonken en sympathieke slavendrijvers.
“Geen cent te veel en geen genade!”
“Precies.”

Advertisements
This entry was posted in Puzzelen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s