Rocket 88

Bij ons in Brabant zijn we de wereldkampioenen van het relativeren. In het kader van de door ons zo gekoesterde gezelligheid, relativeren we mondiale problematiek door gebruik te maken van Bourgondische metaforen. We kijken niet weg, we sluiten onze ogen niet, we benaderen het gewoon van een andere kant. De laatste raket van Noord-Korea bijvoorbeeld, die komt bij ons niet verder dan een illegale lawinepijl uit Bels.

In 1951 werd de single Rocket 88 uitgebracht. Uitvoerende artiesten Jackie Brenston and his Delta Cats worden gezien als de uitvinders van de rock ’n roll. Een paar jaar later kreeg Elvis Presley het op zijn heupen waardoor het genre zich razend snel over de westerse samenleving verspreidde. Conservatieve tegenstanders zagen de heupbewegingen van het sekssymbool als een aanval op christelijke tradities. Ze hoopten dat de hype snel zou overwaaien, maar dat was tegen beter weten in. Overal waar de Koning van de Rock ’n Roll zijn kunsten vertoonde, werd de tent afgebroken. Het volk ging compleet los op de wilde klanken alsof ze door d’n duvel bezeten waren. En ook al was je geen echte liefhebber van het genre, het was de ideale manier om je af te zetten tegen je ouders, je docenten, je werkgever, de kerk en de politiek. Maar ook futiliteiten zoals de buurman die een dikkere wagen reed, werden door het dansen op rock ‘n roll gerelativeerd tot een wezen niet veel groter dan een rode mier. Het werd een universele uitlaatklep voor zo’n beetje alle menselijke gevoelens. Het werd een geloof.

In tegenstelling tot de snelheid waarmee rock’n roll de wereld veroverde, duurde het tweeëntwintig jaar tot een blanke hotshot met internationale bekendheid, de controversiële discussie uit de taboesfeer haalde. In 2009 maakte Doutzen Kroes ons duidelijk dat we de oproep van Gerda Havertong uit 1987 serieus moeten nemen.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s