Schijtende honden blaffen niet

Briefje van Emiel, aan de charismatische persvoorlichter van de PVVVMU(198)4ever TPO-“journalist” Jan Dijkgraaf.

Lieve Jan,

Broeder, laatst hoorde ik dat jij en Kasja Ollongren een wedstrijdje ver-plassen spelen. Nog steeds moet ik hard lachen als ik bedenk hoe dat er uit ziet. Jij met je brandslang naast Kasja die staat te kutten met een plastuit. Hoe grappig! En ik hoorde ook dat je gaat winnen. Dat weet ik wel zeker, broeder. Glansrijk.

Toen de aanleiding van dat wedstrijdje aan het licht kwam, moest ik meteen denken aan het verhaal van een vriendin. Ze is hondenbezitter en we gaan wel eens met z’n drieën wandelen. Vorige jaar vertelde ze over een brief van de gemeente. Daarin stond dat ze een boete riskeert als ze geen opruimmiddelen op zak heeft tijdens het uitlaten. Kakzakjes, broeder! Wij lachen, die hond blaffen! (want juridisch onhoudbaar natuurlijk).
Kijk, ik noem dat symboolpolitiek. En als ik in de kroeg zit noem ik het iets met mongolen. Het idee achter deze strategie is zo oud als de weg naar Rome. En als jij het ouder dan de weg naar de zon noemt, dan lachen we samen, broeder.
Aan de andere kant snap ik het wel. Als de stront blijft liggen, dan moet er iets gebeuren. Maar de gemeente kan geen bord plaatsten met de tekst: “Opruimen godnondeju! Stel mongolen!” Al zou ik daar kostelijk om kunnen lachen.

Broeder, lach je even met me mee?

Als boerenlul met de ambitie een marginale schrijver te worden, ben ik dol op de kracht van het woord. Net als jij, broeder. Met woorden kunnen we ons verhaal vertellen, onze mening ventileren, onze eigen waarheid creëren. Zo schreef jij een roman over je favoriete BN’ers en ik een roman over nepnieuws en de liefde. (Altijd weer dat nepnieuws die liefde).
Gelukkig leven we in een land waar we alles mogen schrijven zolang we de wet maar respecteren. De wet, broeder. Vrijheid van meningsuiting is ons recht. Daar gaan we niet over onderhandelen. Nooit!

Terug naar de aanleiding van het wedstrijdje ver-plassen.
TPO publiceerde een artikel met de kop: Welkom in 1984: Europese Unie bestempelt feitelijke TPO-reportage van Chris Aalberts als nepnieuws.

Schuddebuiken, broeder! Minutenlang! Twee vliegen in één klap! De kansloze amateurs van de EU en de op het achterhoofd krabbende directeur van TPO Thierry Baudet Bert Brussen, samen onder de vliegenmepper van datzelfde TPO. Broeder! Dit is slapstick van de bovenste plank! Feitelijk, broeder. Geen halve waarheid! Absoluut niet! Deze keer zijn het WEL de feiten! Heus!

Dus toen dacht jij:
Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje! Briefje!

Je vergeleek Kasja met Goebbels en Timmermans met Hitler. Dat is niet verboden en ik ben ook dol op satire, maar ik vind het niet sjiek. Noem mij maar een elitaire kakzak als je daar anders over denkt.
Ik denk dat een vergelijking met de Stasi beter was geweest. Want de Oost-Duitsers hebben het controleren van de media de Olympische Status gegeven. (dit is geen nepnieuws satire, broeder!) Bovendien waren de Oost-Duitsers communisten, dat is links. En de nazi’s waren fascisten. Pin me er niet op vast, maar ik heb een keer gelezen dat dat rechtse knakkers zijn.

Enfin, kijk maar. Je kunt links en rechts ook door elkaar gebruiken onder het motto: links is waar je duim rechts zit. Dat kan prima in een moderne samenleving. Jij kan dat ook, broeder. Jij kan dat als geen ander. Interpreteren. Lachen man! Dat is de kracht van het woord. VVMU (198)4ever!

Dan nog iets.

Satire en ironie, allemaal prima, laat ik dat nog eens benadrukken. Maar als ik de reacties onder jouw briefjes lees, dan vind ik die in toenemende mate angstaanjagend. Het lijkt alsof diezelfde satire een eigen leven begint te leiden. Waar jij netjes binnen de grenzen van de wet schrijft, daar nemen jouw lezers het niet zo nauw. En dan heb ik het niet over Henk en Ingrid die je liefkozend De Nieuwe Verzetsleider noemen. Nee, dan heb ik het over het oproepen tot haat en geweld, van die andere Henk en Ingrid. Letterlijk, broeder. Haat en geweld. Dat vind ik dood- en doodeng. Net zo eng als mediacontrole van de Stasi EU.

Soms denk ik dat steeds meer mensen het verschil tussen links en rechts niet meer zien. En als dat zo is, dan hebben ze dat niet van een vreemde.
Broeder.

Broeder, ik vind het bijna sympathiek dat je een cursus “Doodsbedreiging binnen de grenzen van de wet” publiceerde. Dan kun je in ieder geval met opgetrokken schouders zeggen: “Ja maar, ik heb ze toch gewaarschuwd.” En als blijkt dat de gewelddadige reacties blijven binnenstromen, (of erger) dan kun je altijd zeggen dat je geen tijd had, of dat je een hand boven het hoofd hebt gehouden het over het hoofd hebt gezien. Er is altijd een manier om je handen te wassen in onschuld. Altijd, broeder! Morele verontwaardiging is een krachtig wapen. Net als het woord. VVMU(198)4ever!

Broeder, er is één woord dat ik je persoonlijk wil meegeven.

Misschien.

In de cursus Pesten voor volwassenen schrijf je: Ik leef in de veronderstelling dat ik mag zeggen dat ik vind dat mijn land er een stukje beter van wordt als Kajsa Ollongren onder een auto komt. Het klinkt misschien niet lief, maar je mag volgens mij je mening in dit land vrij uiten.
Misschien, broeder.
Misschien klinkt het niet lief, vraag je jezelf af.

Daarom ben ik bang, broeder. Ik ben bang dat als ik je vraag afstand te nemen van de gewelddadige reacties (of beter nog, te verwijderen), dat je dan zegt: Misschien, broeder. Misschien.

Maar dat vraag ik niet. Jij hoeft mij geen verantwoording af te leggen. Aan niemand wat mij betreft, behalve aan de rechter.
Ook daarom maak je me bang, broeder. Want die trotse, blanke neger met juridische kennis jouw advocaat heeft onlangs een motie ingediend om het verbod op groepsbelediging uit de wet te halen. Want dan heb jij nog meer ruimte voor jouw propaganda van de PVVVMU (198)4ever briefjes. Tenminste, dat denk ik dan. En misschien wil jouw advocaat het oproepen tot geweld ook straffeloos maken. En doodsbedreiging misschien ook wel.

Misschien, broeder. Misschien.

Bij ons in Stilburg controleren ambtenaren op hondenpoep. Iedereen is daar blij mee. Misschien is dat de reden waarom TPO in de gaten wordt gehouden door de AIVD. Niet vanwege de feitelijke rapportages, niet vanwege inhoudelijke reacties, niet vanwege jouw mening dat dwangmatig pesten leuk is, en ook niet vanwege het TPO-motto: Voorbij het eigen gelijk. Gewoon even aanspreken als je vergeet een drol op te ruimen.

Misschien is dat het wel. Misschien ook niet.

Maar ik snap dat de website van de PVVVMU(198)4ever Bert Brussen geen pottenkijkers tolereert binnen de veilige bunker van de feitelijke, volledige en absolute waarheid. En ik snap ook dat Bert dat blijft en blijft en blijft herhalen. En natuurlijk blijf jij briefjes schrijven en schrijven en schrijven. Iemand moet het doen, broeder.

Geloof me, broeder. Dat doe ik ook. Op mijn manier.

Weet je… als ik door een waterdruppel bekijk hoe Kasja en jij in de hofvijver staan te pissen, dan lijkt jouw straal sprekend op die van haar. Qua afstand ga je winnen. Natuurlijk. Maar of dat, gezien de uiterlijke kenmerken van de twee deelnemers helemaal eerlijk is? Annabel Nanninga zegt dat de wereld niet eerlijk is, dus dan zal ik haar maar geloven. Misschien wil zij het wedstrijdje voortzetten. Misschien wel.

Misschien ben je ook de morele winnaar, misschien ook niet. Misschien, broeder. Ik weet alleen dat er een ongeschreven wet bestaat die zegt dat wanneer iemand iets blijft herhalen, zij of hij over het algemeen liegt. Maar ik zeg niet dat je liegt, broeder. Dat zeg ik niet. Heus niet. Geen haar op mijn hoofd! Nooit! #VVMU4ever!

Ik vind honden echt leuke beesten en dat is wederzijds. Ik overweeg wel eens zo’n vrolijke viervoeter in huis te nemen.
Maar één ding houdt me tegen.
Dat kakzakje… echt… Hou op!

Broeder, ik ga je een geheim verklappen. Een publiek geheim over honden.

Dikke kus!
Emiel

SONY DSC

Advertisements
This entry was posted in Column. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s